Bahan-bahan ( 2 orang makan )
- 1 ekor siakap yang telah siap
disiang (potong 4) dicuci dengan air asam jawa & lemon untuk hilangkan
hanyir.
- 1cm kunyit hidup, 5 biji cili
api, sebiji bawang besar-semua bahan ditumbuk, tak boleh kisar dengan
blend sebab nanti berair, tak jadi
- 2cm halia, dihiris halus
- 2 helai daun kunyit
- 2 cawan santan
- 1keping asam gelugur, gula
dan garam secukup rasa
Cara-cara
- Masukkan bahan yang ditumbuk
kedalam periuk, masukkan santan, asam keping dan halia. Masak dengan api
perlahan dan perlu sentiasa dikacau.
Bila sudah mendidih, masukkan ikan. Seterusnya masukkan garam dan
sedikit gula. Akhir sekali masukkan daun kunyit. Masak sehingga ikan betul2
masak. Tutup api dan siap untuk di hidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan